Wanneer men over een verslaving spreekt, hoor je vaak de volgende uitspraak: een verslaving is een chronische ziekte, waarbij persoonlijke, sociale en biologische aspecten een rol spelen in oorzaak en een ziekte die (zeer) grote gevolgen heeft.

Maar wanneer is er nou sprake van een verslaving, want dat je iets veel doet of gebruikt, betekent niet automatisch dat je ook gelijk verslaafd bent. Naast ‘een ziekte’, krijgt het woord ‘verslaving’ ook de volgende omschrijving: een toestand waarin de persoon mentaal en/of fysiek afhankelijk is van een gewoonte of een middel. Met als gevolg de controle te verliezen over het gebruik van het desbetreffende middel of gewoonte, dat van grote invloed is op het dagelijks functioneren van de persoon.

Met andere woorden: bij een verslaving kun je niet meer zonder een bepaalde substantie of gewoonte, wat je leven compleet ontregelt op alle vlakken.

Verschillende soorten verslaving

Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten verslavingen. Een verslaving waarbij een substantie, zoals alcohol en drugs, de hoofdrol speelt, en een verslaving waarbij gedrag de hoofdrol speelt, zoals game- en gokverslavingen. Daarnaast kun je ook onderscheid maken in de bestaansduur van de verschillende soorten verslavingen. Alcohol- en drugsverslavingen bestaan al eeuwen, die zijn niet nieuw onder de zon. Maar bijvoorbeeld game- en medicijnverslavingen zijn beide een redelijk nieuwe soort verslaving. En als we dan naar drugsverslavingen kijken, vormen tabak, heroïne en crack de meest verslavende drugs.

Hulp zoeken

Wanneer je denkt verslaafd te zijn, of dat nu aan een substantie is of aan een gewoonte, is het belangrijk om hulp te zoeken. Een verslaving kun je namelijk niet alleen verslaan, hoe hard je je best ook doet. Daarvoor heb je begeleiding nodig. Connection SGGZ kan jou die hulp bieden. Connection SGGZ is een specialistische geestelijke gezondheidszorginstelling die zich bezighoudt met verslavingszorg. Bij hen kun je terecht met bijna elke soort verslaving. Zo bieden ze hulp bij alcoholverslaving, diverse drugsverslavingen, zoals cocaïne, speed, MDMA en ketamine. Ook kun je hier terecht voor hulp bij medicijn-, game en gokverslavingen. Samen met een team van zorgverleners ga je niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal afkicken van jouw verslavingsbron. Afhankelijk van de ernst van de verslaving, kan er worden gekozen voor ambulante zorg of voor klinische zorg. Er wordt gekeken naar de best passende zorg voor jou, om jou te helpen je leven weer, zonder verslaving, terug te krijgen. Maar dan moet jij wel die eerste stap zetten en hulp durven vragen.

Bron: www.connection-sggz.nl