Kroon tanden – de top van gebitsrestauratie

Kroon tanden zijn de vervangers van echte tanden. Ze zien er nét echt uit maar het zijn wel kunsttanden. Ze worden over je oude tand(restant) geschoven, vandaar ‘kroon’. Je zet je rotte tand eigenlijk weer een koninklijke hoed op, een kroon. Dat heeft nogal wat effect, vooral als je anderen toelacht. Maar ook om weer goed voedsel te kunnen bijten en kauwen, kunnen kronen puik werk verrichten. Zo’n kroon wordt natuurlijk niet van plastic gemaakt. Meestal is een kroon van:

  • Metaal (goud, zilver)
  • Metaal met porselein
  • Porselein of zirkonium

Redenen om met kronen tanden te ‘bekronen’

Allereerst: het krijgen van een kroon valt daarna in je gebit niet terug te zien. Het zijn bijkans perfecte kopieën van echte tanden (en kiezen). Wel kost het enige tijd om een kroon te laten plaatsen. Je gaat dus vaker dan één keer ervoor naar je tandarts toe. Welke goede redenen zijn er nu om kroon tanden te overwegen?

  • Je oude tanden hebben geen of te weinig grip
  • Je oude tanden zijn beschadigd of verrot
  • Je oude tanden zijn ernstig en lelijk verkleurd
  • Je oude tanden verbeteren sterk met kronen
  • Je krijgt implantaten, daar horen kronen op

Over kroon tanden in bruggen

Met een kroon gaat je gebit er een stuk op vooruit. Je ziet er beter uit en je kunt ook effectiever bijten. Kronen kun je ook krijgen als je een brug laat plaatsen. De tandarts kijkt eerst of jouw situatie opgelost kan worden met een implantaat waarop een kroon komt. Soms is een brug toch beter. Een brug bestaat uit twee of meer kronen. Die kronen komen op twee pijlers, vaak afgevijlde tanden. Het lege stuk tussen de tanden wordt opgevuld door een zogenaamde ‘dummy’, een kunsttand dus. De dummy vervangt de oude lege ruimte die in je gebit was ontstaan. De effecten van een brug zijn niet gering:

  • Je kauwt en/of bijt veel beter
  • Je ziet er beter uit, zeker met open lach
  • Je voorkomt verdere scheefgroei van tanden

Kroon tanden vergen meerdere behandelingen

Je kent het wel. De halfjaarlijkse controle levert een gaatje op. Lang niet altijd hoef je daarvoor terug te komen. Veelal kan het ter plekke even worden afgehandeld. Maar met een kroon krijg je die snelheid niet. Krijg je het advies om een kroon te nemen, dan gaat de tandarts eerst je kaak, de relevante wortel en de tand bestuderen. Eventueel krijg je ook een wortelkanaalbehandeling. Is de wortel niet meer te redden, dan krijg je een implantaat in je kaak. Daarna volgt vaak een noodkroon. En in een later stadium, als je kroon zo natuurgetrouw mogelijk is gemaakt, wordt deze definitief aangebracht. Dit alles kost meerdere sessies bij de tandarts.

Behandelen in het buitenland?

Buitenlandse tandartsen zijn net zo goed als Nederlandse. In feite werken veel buitenlandse tandartsen in Nederland! Tot aan Iraanse of Egyptische tandartsen toe. Het probleem zit ‘m in de prijs die je kwijtraakt voor kroon tanden. In Nederland tel je snel 600 tot 700 euro neer voor een kroon. Moet er een implantaat bij? Reken dan maar op duizenden euro’s. In buitenlandse tandklinieken, zoals in Hongarije of Turkije, wordt exact hetzelfde werk aan je gebit verricht; maar dan tegen veel vriendelijker prijzen.